Açık Uçlu Oyun ve Oyuncak: Çocukların Kurgu Dünyası - Kidsmondo

Açık Uçlu Oyun ve Oyuncak: Çocukların Kurgu Dünyası

Açık Uçlu Oyun ve Oyuncak: Çocukların Kurgu Dünyası

Açık uçlu oyuncaklar ile çocukların yaratıcısı olduğu doğru ya da yanlışı olmayan ve de belirli bir sonuca ya da amaca hizmet etmeyen oyunlar kurulabilir. Çocuğun tamamen bağımsız bir şekilde hangi oyun objesiyle nasıl oynayacağına kendisinin karar verdiği bir oyundur bu.

Açık uçlu oyuncaklar ile bir amaç için yapılmış oyuncaklar arasındaki farklar nelerdir?

Bir amaç için yapılmış oyuncaklar genel olarak tek bir amaca hizmet eder. Örneğin bir yapboz gibi. Yapboz tamamlandığında oyun bitmiştir. Bu oyuncak belirli bir yeteneği geliştirmek için ideal ise de çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmesine olanak sunan bir özelliği yoktur. Bunun aksine, çocuğunuza bir dal parçası verdiğinizde bunun çocuğunuzun elinde çok farklı şeylere dünüştüğünü görebilirsiniz. Bu tür oyuncaklar çok amaçlıdır, ne bir kural ne de bir beklenti vardır. Bu da bitirilmesi yada tamamlanması ile ilgili bir baskı olmaması anlamına gelir. Bu sayede de çocuğunuz özgürce açık uçlu oyunuyla diğer oyuncaklar ile olmadığı kadar tutkulu bir şekilde oynar.

Grapat

Diğer bir deyişle eğer oyuncak birçok değişik oyunda kullanılmasına olanak veriyorsa açık uçlu bir oyuncaktır. Örneğin ahşap bloklar, oyun hamurları, boya kalemleriGrimm's gökkuşağı, Grapat mandalar yada farklı boyutlardaki Sarah's Silks kumaşları gibi. Ancak bunun yanında doğada bulduğunuz dallar, ağaçlardan düşen kozalaklar, kumsalda topladığınız deniz kabukları ve karton kutular da bu tip oyun için mükemmeldir.  

Açık uçlu oyunun faydaları nelerdir?

Oyun objesiyle yapılabileceklere konan sınırlar, çocuğun yaratıcılığına gem vurmakla eştir. Örneğin çocuğunuza kalem verip kedi çizmesini istemek ve hatta nasıl çizileceğini göstermek gibi. Bu belki belirli bir yaştan sonra öğrenmesi gereken direktiflere uygun hareket etme yetisi için iyi bir egzersiz olabilir ama erken çocukluk döneminde eline yeni yeni kalem almaya başlamış çocuk için yapabileceğimiz en iyi şey verdiğimiz kalemlerle ne yapmak istiyorsa denemesine izin vermek olacaktır.

Biz yetişkinler bazen çocukların, çocukluklarını yaşaması gerektiğini unutuyoruz. Günümüzde bir çok şey anlaşılabilir kaygılarla ve belki de farkında olmadan olması gerekenden daha erken bir dönemde çocuklarımıza dayatılabiliyor. Halbuki çocukların hayal güçlerini kullanabilmeleri ancak ve ancak açık uçlu oyunlarla mümkün. Ve bu oyunlar sayesinde çocuklar tahmin edebileceğinizden çok daha fazla şey öğrenir.

En başta açık uçlu oyun adı üstünde hayal gücünü besler ve soyut düşünme yeteneği ve bilişsel yetenekleri geliştirir. Rol yapma oyunları çocukların sosyal ve duygusal gelişimine katkı sağlar. İçinde yaşadıkları dünyayı ve yaptıkları hareketlerin sonuçlarını anlamalarına yardımcı olur. Bu tür oyunlar çocukların yeni karşılaştıkları terimleri/kelimeleri içselleştirmeleri adına da vazgeçilmezdir. Açık uçlu oyunlar sayesinde çocuğunuz duygusal tepkilerini düzenlemeyi öğrenir ve sosyal becerilerini geliştirir. Çocukların hayatlarının geri kalanında diğer insanlar veya objelerle etkileşirken kullanabilecekleri yetkinlikleri çok yönlü bir yapı kazanır. Bu da onların problem çözme yeteneklerine pozitif bir katkı sağlar. Kısaca açık uçlu oyun empati, duyguları kontrol etme, bilişsel esneklik ve hafıza gibi temel yeteneklerin gelişmesinde büyük bir role sahiptir. 

Makaledeki Oyuncaklar

Yorum bırak

* Zorunlu alanlar

Yorumlar yayınlanmadan önce kontrol edilmektedir

Gizlilik Sözleşmesi'ne bak