Çocuğumuzun Rehberliğini Kabul Etmek - Şematik Oyun Kavramı - Kidsmondo

Çocuğumuzun Rehberliğini Kabul Etmek - Şematik Oyun Kavramı

Çocuğumuzun Rehberliğini Kabul Etmek - Şematik Oyun Kavramı

Çocuklarımızın gelişimini daha iyi anlamak ve destek olmak adına, şema kavramından faydalanabiliriz. Şemalar, çocukların oyun ve keşif yoluyla çevrelerindeki dünyayı anlamalarını sağlayan tekrarlanan davranış kalıplarıdır.
Şematik oyun, çocukların dayanılmaz bir arzuyla vazgeçemedikleri ve tekrar tekrar oynadıkları oyunlardır. Bu aktiviteyi yaparken son derece konsantre ve başka bir alemde gibidirler ve genellikle içinde bulundukları durum derin öğrenme durumudur. Çocuklar bu aktivite sırasında şemalarını keşfetmeye içsel bir motivasyonla bağlıdır. Bu nedenle, çocukların şemalarını tam olarak keşfetmelerine yardımcı olacak oyuncaklar ve aktiviteler sağlamak faydalı olacaktır. Aşağıda sıkça karşılaşılan şematik oyunları ve onları desteklemek için seçilebilecek aktivite ve oyuncakları bulabilirsiniz.

Bağlama ve Bağlantıyı Kesme

Oyuncak Seçimi

    Bu şemadaki çocuklar tren rayları inşa etmek, yapboz yapmak, objeleri birleştirmek, oyuncakları sıraya dizmek veya kapakları açıp kapatmak gibi aktiviteler yaparken görülebilir. Bu tür bir oyunla çocuğunuz her şeyin nasıl birbirine uyduğunu anlamaya çalışır.
    Bu şemayı desteklemenin yolları: Tren yolları, yol yapımı, inşaat malzemeleri, "birbirine geçebilen" yapı malzemeleri ve yapbozlar

    Oryantasyon

      Bu şemadaki oyunlar, baş aşağı sallanmak, sandalyede olmayacak şekilde oturmak ve olayları farklı açılardan görmek için oyuncakları döndürmek gibi oyunları içerir. Bunu yaparken çocuklar dünyanın farklı bakış açılarıyla nasıl göründüğünü anlamaya çalışıyordur aslında.
      Bu şemayı desteklemenin yolları: Engebeli yollarda yürüyüş, tırmanma parkurlarının ve başaşağı sarkmalarına izin verecek oyun aletlerinin olduğu oyun parklarını ziyaret etmek ve bunun yanı sıra ayna, büyüteç ve dürbün gibi mekanları farklı şekillerde görmelerini sağlayan araçlar.

      Taşıma

       

      Oyuncak Secimi

        Bir şeyleri bir yerden başka bir yere taşımayı seven çocuklar ya ellerini ya da dodurabildikleri, hareket ettirilebilen ve genellikle de boşaltma mekanizması olan oyuncakları kullanırlar. Eşyaları taşımak onlara bağımsız olma ve sorumluluk duygusu verir, bu yüzden onları, yiyecekleri boşaltmak veya temiz çamaşırları kurutucuya taşımak gibi bir şeyi A noktasından B noktasına götürmeyi içeren işleri yapmanıza yardım etmeye hevesli bulabilirsiniz.

        Bu şemayı desteklemenin yolları: Bebek arabası veya supermarkette kullanılanlara benzer minyatür arabalar, küçük eller tarafından kolayca alınabilen küçük kutular, küçük bir sırt çantası. Farklı formdaki parçalar da bu şemayı desteklemek için kullanılabilir çünkü tekrar tekrar yüklenmek, taşınmak ve boşaltılmak için uygundurlar. Çocukların çeşitli farklı dokudaki objeleri bir kaptan diğerine taşımasına izin veren oyunlar da bu şemayı teşvik etmek için kullanılabilir.

        Yörünge

        Oyuncak Seçimi

          Bu, nesnelerin nasıl hareket ettiğine odaklanan sıkça rastlanan bir şemadır. Bu şemadaki çocuklar nesnelerin (veya vücutlarının) havada nasıl hareket ettiğini inceler. Mama sandalyesinden sürekli yemek atan küçük çocuğunuzu hatırlıyor musunuz? Yörüngeyi öğreniyordu aslında! Bu şemanın bir parçası olan diğer aktiviteler, akan su ile oynamak, koşmak, top atmak, bir kaydıraktan aşağı kaymak (veya farklı nesnelerin kaydıraktan aşağı atmak ve gittikleri yolu takip etmek).
          Bu şemayı desteklemenin yolları: Bolca açık havada oyun zamanı, koşmak, top oynamak, bilye yolları, yüksek bir yerden aşağı farklı objeler atmak sayılabilir.

          Konumlandırma

          Oyuncak Seçimi

          Bu şemada çalışan çocuklar, kalıp yapmak, oyuncakları sıralamak, objeleri farklı şekillerde yerleştirmek gibi şeylerden zevk alırlar. Genellikle de sıralama işini mükemmel yapabilmek için çok zaman harcayıyor olurlar.
          Bu şemayı desteklemenin yolları: Grapat mandala parçaları, küçük arabalar veya bebekler gibi desenler yapmak için kullanılabilecek farklı formdaki objeler.

          Zarflama

            Oyuncak Seçimi

            Bu şema tamamen objeleri paketlemek ile ilgili. Bu şematik oyunu oynayan çocukların kendini bir battaniyeye sardığını, kutuları farklı eşyalarla doldurduğunu veya oyuncak bebeklerini kundakladıklarını görebilirsiniz.
            Bu şemayı desteklemenin yolları: Onlara bol miktarda battaniye,kumaş, ipek, kutu gibi kendilerini veya oyuncaklarını paketlemelerine izin veren oyun objeleri temin etmek yerinde olacaktır. Bunun yanında iç içe geçen kaseler gibi oyuncaklar da bu şemayı desteklemek için kullanılabilir.

            Çevreleme

              Oyuncak Seçimi

              Bu, zarflamaya benzer, ancak daha çok bir sınır oluşturmakla ilgilidir. Örneğin, bu şemada çalışan çocuklar çiftlik hayvanları için bir ahır yapacak veya çitle etrafını çevreleyecektir.
              Bu şemayı desteklemenin yolları: Büyük kutular, çit veya sınır oluşturmak için kullanılabilecek bloklar ve benzeri inşaa malzemeleri.

              Rotasyon

              Bu şema, dairesel bir hareketle giden ve dönebilen her şeyi içerir. Tekerlekler, çamaşır makineleri, atlıkarıncalar dönme şemasının bir parçasıdır.
              Bu şemayı desteklemenin yolları: Çocuğunuza topaçlar ve tekerlekli oyuncaklarla oynaması için birçok fırsat sağlamayı düşünebilirsiniz. Tornavidalar, somunlar ve civata gibi yapı malzemleri de bu şemayı teşvik etmek için uygun olacaktır.

              Makaledeki Oyuncaklar

              Yorum bırak

              * Zorunlu alanlar

              Yorumlar yayınlanmadan önce kontrol edilmektedir

              Gizlilik Sözleşmesi'ne bak