Doğru Oyuncağı Seçme Kılavuzu - Kidsmondo

Doğru Oyuncağı Seçme Kılavuzu

Doğru Oyuncağı Seçme Kılavuzu

Oyuncaklar nadiren pazarladıkları sözleri tutarlar. Size aldatıcı reklamlardan nasıl kurtulabileceğinizi, nasıl doğru oyuncak alabileceğinizi ve hatta nasıl oyuncak almak zorunda olmadığınızı anlatmak istiyoruz.


Her şeyde olduğu gibi burada da sihirli bir cevap yok elbette. Eğitici ve öğretici oyuncak ihtiyaçlarımız ve doğru seçim için maalesef hızlı bir çözüm yok. Ama tabiki uygulanabilecek temel bazı prensipler var.


Özellikle ilk senelerde ve belki sonrasında da her şeyden değerli olan çocuklarımıza oyuncak almaya devam ediyor ve bir şekilde hep en son aldığımız oyuncağın işte en sonunda bulduğumuz o muhteşem oyuncak olduğunu düşünmeden edemiyoruz.


Ancak gerçek çok daha farklı. Aslında çocukların öğrenmesini ve gelişimini gerçekten belirgin bir şekilde destekleyen sadece sınırlı sayıda önemli ve  temel sayılabilecek oyuncak var. Ya da diğer bir deyişle çocuklarımızın düşündüğümüz kadar çok oyuncağa ihtiyacı yok.


Çocuklar nadiren onları derinden etkileyen bir oyuncakla  karşılaşırlar. Ona tutkuyla bağlanıp saatlerce aynı heyecanla oynarlar. Belki bilinçaltı ya da belki farkında olarak aslında her yeni oyuncak ile yaratmaya çalıştığımız atmosfer tam olarak bu.  Aldığımız her yeni oyuncakla bu heyecanı ve bağlılığı yeniden yaratmaya çalışıyoruz. Fakat gerçek şu ki, bir çocuğun bir sonraki adımla neye bağlanacağını bilmiyoruz.


Aslında tek yapabileceğimiz onlara temelleri sunmak, üzerine kendi özgün yapılarını inşa edebilecekleri altyapıyı vermek.

 

Basitlik bir oyuncakta olabilecek en önemli özellik!

Basitlik bir oyuncakta aranabilecek en önemli özellik!

 

Sitemizde bulacağınız oyuncaklar daha sade, hatta belki daha az 'heyecan verici' olarak tanımlanabilir. Fakat çocuklar bu oyuncaklara çoğu zaman tekrar tekrar dönerler. Sunduğumuz oyuncaklar çoğunlukla, arka planda oturan, destekleyici bir rol oynayan diğer faaliyetler için yapı taşları olan oyuncaklardır. Çok fonksiyonlu pasif oyuncaklardır.  Bloklar, tahta toplar, sade bir bebek evi, basit ahşap figürler. Ne kadar az heyecan verici görünse de basit bir blok çocuğumuzun küçük ellerinde yetişkin bir bireyin aklına gelemeyecek kadar çok şeye dönüşebilir, heyecanlı ve yaratıcı bir oyunun yapı taşı olabilir.

Dolayısı ile oyuncak alırken daha seçici olmak ve aşağıdaki temel prensipleri takip etmek daha yaratıcı ve daha heyecanlı, bağımsız bir oyun atmosferi için bir altyapı sunabilir çocuğumuza.

  • Güvenlik (Yutulabilir olmaması, kullanılan zararlı boyalar vs.)
  • Yaşa uygunluğu, oyuncağın sağladığı fonksiyonun çocuğumuzun bilişsel ve fiziksel gelişim düzeyi ile uyumlu olması.
  • Pasif oyuncak olması.
  • Çocuğumuzun kişisel ilgi alanları ile uyumlu olması (Özellikle üst yaşlar için). 

 

Şunu da belirtmeden geçmeyelim;

Çocuğunuz hızlı tempolu, gürültülü aktif oyuncaklarla oynamaya alışmışsa, hemen pasif oyuncakları kucaklamalarını beklemeyin.

Ama onların ilk reaksiyonu sizleri pasif oyuncakları çocuğunuza tanıtma yolundan döndürmemeli, teslim bayrağını hemen çekmemelisiniz. Her şeyde olduğu gibi burada da gayret sarf etmek ve çocuğunuzun yeni öğelerin yaratıcı olanaklarını keşfetmesine yardımcı olmak için biraz zaman harcamak önemlidir.

Ve ebetteki tüm eski oyuncakları atıp sadece yeni oyuncakları çocuğunuza dayatmanızı önermiyoruz. Aşamalı bir geçiş ya da kısmı bir değişikliğin bile çocuğunuz üzerindeki etkisini makul bir zaman dilimi içinde görmek ve belki ona göre ilerlemek daha gerçekçi olabilir.

Söyleyebileceğimiz, kısmi bir değişiklikte bile birkaç gün ya da belki birkaç hafta içinde; çocuğunuzun daha yaratıcı düşünerek oyunlarında yavaşladığını fark edeceksiniz.

 Oyuncaklara Gözat

 

 

Yorum bırak

* Zorunlu alanlar

Yorumlar yayınlanmadan önce kontrol edilmektedir

Gizlilik Sözleşmesi'ne bak